Hardnekkige patronen doorbreken

Saboteur in jou

Wil je eigenlijk iets anders maar lukt het niet? Dan is de kans groot dat je ego de status quo wil vasthouden en je wilt beschermen. Want je loopt immers risico door iets anders te doen dan wat je altijd gedaan hebt. Iets in jou is bang voor wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld meer zichtbaar wordt.

Wat je als kind geleerd hebt om te overleven en je staande te houden, probeert je nu te beschermen tegen mogelijk gevaar. Je ‘systeem’ maakt geen onderscheid tussen heden en verleden en heeft je nog in de greep. Daarmee saboteert je ego onbedoeld jouw verlangen…

Patronen doorbreken

Veel van mijn coachees – en jij wellicht ook – kennen dit mechanisme. Maar dat is nog iets anders dan in jezelf gaan zien en ervaren dat dit misschien ook aan de wortel ligt van je eigen vicieuze cirkel. Daar kun je rationeel ook niet bij, dat moet je voelen en ervaren door je hoofd te by-passen. En dat kun je niet alleen…

Nu wil je mind de controle helemaal niet opgeven, zeker niet als ie het niet helemaal vertrouwt of kan ontsnappen. Ook dit gebeurt trouwens grotendeels buiten het zicht van je bewustzijn wat ook verklaart waarom veranderen zo lastig is. Bij veel trainingen, workshops en therapie kwam er bij mij wel meer cognitief begrip van wat er gebeurt maar veranderde er niks wezenlijks. Ik kan nu zien dat dit komt omdat ik het niet echt vertrouwde. De ander had niet de kwaliteiten en bood niet de veiligheid die nodig was om dieper te komen. Of de begeleider en zijn training of workshop bood mij teveel ontsnappingsmogelijkheden…

Veiligheid bieden tot op cel niveau

Hoe kun je dan wel dit patroon doorbreken? Ik heb ervaren dat ik alleen dieper kom door helemaal afgestemd te zijn op de ander en de ander een veilige bedding te bieden. Zodat die zich tot op celniveau kan ontspannen. Ik ben daar heel goed in geworden omdat ik het zelf ook zo nodig heb om mij te veilig te voelen en van daaruit patronen te doorbreken.

Doorleefd bewustzijn als sleutel

Juist omdat ik zelf flinke stappen heb gemaakt weet ik als geen ander wat vaak gevoelige mensen nodig hebben om beklijvende stappen te maken. Met mijn presence reik ik intuïtief precies aan wat de ander nodig heeft om dieper te komen en te komen bij de diepere pijn, boosheid of angst. Door deze ruimte te geven en daar tegelijk bij te blijven, kan er heling en integratie plaatsvinden. Waardoor datgene wat je tegenhoudt als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Weer regie krijgen over je leven

Het resultaat is vaak verbluffend. Door de wortel van je patronen te doorgronden en daar contact mee te maken, ga je ineens veel helderder zien wat van nu is en van vroeger. Dankzij dit diepere bewustzijn heb je nu een keuze: door wie in mijzelf laat ik me leiden? Je weet het niet alleen cognitief maar hebt je eigen ‘systeem’ ook informatie gegeven dat het veilig is om je niet meer te laten leiden door het verleden. Waarmee je hardnekkige patronen kunt doorbreken.

Hartelijke groet,

Lars Lutje Schipholt