Leer je veerkracht en weerbaarheid te vergroten

Ontregelt deze tijd jou?

Vind je het lastig je draai te vinden in deze ontregelende tijd, en dichtbij jezelf en in je eigen flow te blijven? Herken je dat je jezelf in deze tijd van disruptie staande probeert te houden door je af te sluiten voor wat er in de buitenwereld gebeurt? Of dat je – of het nu gaat over Corona of Oekraïne – terecht komt in een tunnelvisie, je gaat afzetten of krampachtig probeert anderen anderen te overtuigen?

Hoe voorkom je dat een speelbal wordt van emoties en gevoelens? Sleutel is te gaan voelen dat angsten je onbewust in de greep hebben. Deze angst veroorzaakt een vernauwing van je bewustzijn. Dan is het moeilijk helder te zijn en verbonden te blijven met jezelf en daarmee met de realiteit.

Werken aan je veerkracht en weerbaarheid

Ik weet inmiddels hoe je de weg terug kunt vinden naar jezelf en word veel minder makkelijk getriggerd. De kunst is te gaan zien dat je niet meer thuis bent en daarmee bent afgedreven van de realiteit. De eerste stap is te gaan voelen en ervaren hoe je uit verbinding gaat met jezelf (en daarmee dus ook met de ander). Om vervolgens te weten hoe je weer ’thuis’ kunt komen.

Daarnaast helpt het te werken aan je innerlijke stevigheid door oude triggers te ontmantelen. Door te leren al je bronnen in te zetten, d.w.z. ‘hoofd’, ‘hart’ en ‘buik’ (oftewel IQ, EQ én SQ). Dat vraagt vaak om aanwezigheid, helings- en integratiewerk op zowel fysiek, emotioneel, cognitief en spiritueel vlak. Dan kun je beter in contact blijven met je kern omdat je veel minder makkelijk getriggerd wordt. Des te steviger geworteld, des te minder gevoelig je bent voor spanning en ontregeling. Dat gaan we nog heel hard nodig hebben komende jaren…

Wat levert dit je op?

Wat levert dat werken aan veerkracht en weerbaarheid je op? Mijn ervaring is dat ik veel ‘vrijer’ en autonomer geworden ben hierdoor. Ik herken veel eerder wanneer dieperliggende angsten mij te pakken hebben en hoe ik deze kan ontmantelen. Nog steeds voel ik me betrokken bij wat er gaande is in de wereld, maar zonder mezelf te ontregelen en uit de flow te halen.

Wil jij dat ook? Dan kan ik je onze Thrivability retraite in mei en september aanraden. Tijdens deze retraite werk je aan je eigen veerkracht en weerbaarheid. Wie wil dat nou niet?

Lars Lutje Schipholt

lichaamsgericht holistisch coach & spaceholder van bijeenkomsten en retreats