Naar wie of wat luister jij? Je mind, gevoel of intuïtie?

Weet jij wie er in jou spreekt? Is het je mind, gevoel of intuïtie? Wie in jou het voor het zeggen heeft? Ik zelf natuurlijk zul je zeggen! Maar is dat wel zo? Heel veel gedrag is immers onbewust. Zoals je bij een ijsberg alleen het topje ervan ziet. 

Ik ben me ervan bewust geworden dat mijn mind of angsten vaker ‘in control zijn’ zijn dan mij lief is. En hoe sterk onbewust gedrag wordt beïnvloed door mijn verleden en mijn omgeving. Én ik weet nu hoe ik hieraan voorbij kan gaan. Waarmee ik mijn intuïtie of dieper weten meer kan laten spreken en steeds authentieker ben. Wil jij dat ook?

<10% betrouwbaar: je mind (IQ)

Ik ben best wel verslaafd aan mijn hoofd. Het is heerlijk daar, ik kan mijn gedachten en creativiteit de vrije loop laten gaan. Maar ik ben er ook achter gekomen dat het daar boven vol zit met oordelen, meningen en zelfondermijnende gedachten… Mijn mind creëert een werkelijkheid die het wil zien en filtert als een gek om maar niet te voelen wat er werkelijk gaande is.

Of dat nog niet erg genoeg is, wist je dat je mind altijd in het verleden of de toekomst zit maar nooit in het nu? Waarom zit ik net zoals de meeste kenniswerkers dan toch zo graag in mijn eigen bubbel? Juist ja, omdat het zo fijn is, daar in mijn eigen illusoire wereld. 

Zo’n 7 jaar geleden ben ik tegen een muur ben aangelopen en werd mijn bubbel doorgeprikt. Achteraf een blessing in disguise. Ik realiseerde me dat ik wel naar binnen moest om te begrijpen waarom mijn realiteit niet aansloot op die van mijn omgeving. Ik moest mijn mind of ego by-passen, meer gaan voelen, dieper de ijsberg in… 

50% betrouwbaar: je gevoel (EQ)

Ik heb net als velen in deze tijd van burnout en overspannenheid geleerd meer te gaan luisteren naar mijn gevoelens en mijn lichaam. Want voelen brengt me meer in de realiteit en kan voorkomen dat ik mijzelf voorbij ren of escape. Dankzij meer emotionele intelligentie (EQ) ben ik meer in verbinding met mijzelf, en daarmee ook met de ander. 

Toch zit aan ‘voelen’ wat haken en ogen. 

Valkuil 1: je moet je goed voelen

Veel aanbieders op het gebied van persoonlijke ontwikkeling wekken de illusie dat je je altijd goed zou kunnen voelen. Daarmee ontken je alle onaangename gevoelens. Voor je het weet leer je jezelf een nieuw overlevingspatroon aan waarin gevoelens als verdriet of boosheid er niet mogen zijn. Dat is misschien beter dan in je hoofd zitten en helemaal niet voelen, maar helpt niet om authentieker te worden. Je ontkent immers nog steeds zo’n 50% van de realiteit en voed je schaduw…

Valkuil 2: het voelt niet goed

Ok, je gaat een stap verder en laat onaangename gevoelens zoals verdriet of boosheid wel toe. Voor je het weet trap je in de volgende valkuil. Dat je niet door hebt dat je gedrag onbewust ‘gestuurd’ wordt door je verleden. Bijvoorbeeld door een van je ouders te projecteren op je collega en van hieruit te reageren. Of je te laten leiden door je angsten en op te geven. 

Want je amygdala in je hersenen die je angst en boosheid reguleert, maakt namelijk geen onderscheid tussen heden en verleden en denkt zwart-wit. Hoe kan ik mijzelf dan wel vertrouwen? Juist ja, door nog dieper de ijsberg in te gaan…

>90% betrouwbaar: je intuïtie of dieper weten (SQ)

Ik heb ontdekt dat presence de sleutel is. Om niet in (onbewuste) reactiviteit te schieten en uit contact te gaan met jezelf en de ander. Maar aanwezig te kunnen zijn met wat er werkelijk is. Bijvoorbeeld door stil te staan bij wat er in de onderstroom gebeurt in plaats van de ander of jezelf de schuld te geven. Dit noem ik spirituele intelligentie (SQ).

De oefening is om op te merken als er een verkramping of een negatieve gedachte optreedt. Pas als je de onderliggende boodschap hiervan hebt ontvangen, kun je zien wat er werkelijk aan de hand is. En wat de situatie nú van je vraagt. Zo krijgen lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens een signaalfunctie voor het heden. 

Meer regie

Mijn vermogen minder (onbewust) impulsief of reactief te reageren (of de tegenpool hiervan, om niet meer van alles te bagatelliseren of ontkennen), heeft grote impact op mijn leven. Ik ben meer verbonden met de realiteit in het nu. Niet altijd makkelijk, maar ik krijg veel meer regie over mijn leven.

Dat is een blijvende oefening waarbij ik alleen stappen kan maken door:

  1. mindfullness, van meditatie tot Zhineng Qigong. Samen of alleen, en van 1 minuut tot een retreat van 10 dagen. Om meer in het nu te zijn door bewust contact te maken met mijn lijf en gevoelens. 
  2. zelfbewuste spiegels van anderen die mij wakker houden. Een coach, intervisiegroep of je partner. Omdat ik nu eenmaal niet altijd bewust ben van mijn eigen gedrag en anderen me kunnen wijzen op mijn schaduw.
  3. support van anderen met veel doorleefde ervaring. Een lichaamsgerichte coach of therapeut die je begeleidt bij het helen van oude wonden die je (deels) nog in de greep hebben. En het verleden te integreren.

Je volle potentieel leven

Het vergt moed en doorzettingsvermogen om in de realiteit terecht te komen. Is dit het waard? Voor mij is het antwoord volmondig ja. Als mijn hoofd-, hart- en buikhersenen allemaal open staan, in verbinding met elkaar, heb ik de beschikking over mijn volledige potentieel. Dan spreekt mijn zowel mijn mind, gevoel als intuïtie, mijn dieper weten. Ik ben authentieke en verbonden met mijn omgeving. Er gebeuren dan de mooiste dingen die me veel voldoening geven. Ik kan het aanraden. 

Wil jij dat ook? Lees dan op mijn website over mijn aanbod om je hierin te begeleiden of neem contact met mij op.

Groet,

Lars Lutje Schipholt

De Katalysator coaching & IESberg intervisie & supervisie